[...] niedobór (niedożywienie) będzie skutkowało zaburzeniu procesu wytwarzania nowych komórek. Węglowodany i tłuszcze powinny być podawane w takich ilościach by pokrywały one zapotrzebowanie energetyczne, które u osób regularnie spożywających alkohol jest większe. Jedynym rodzajem alkoholu przeznaczonym do spożywania jest jedynie alkohol etylowy. [...]
Zmierz poziom swojego kwasu żołądkowego Autor: Charles Poliquin Z jednej strony kwas solny jest silnie żrącą substancją, z którą należy obchodzić się ze zdwojoną ostrożnością. Używa się go w produkcji przemysłowej do wyrobu skóry, PVC, można również użyć go do usunięcia rdzy ze stali, czy żelaza. Z drugiej strony kwas solny (HCl) pomaga nam w [...]
[...] fluor,brom, miedźitp ). Składniki te występują zazwyczaj w postaci soli (cytryniany, weglany, fosforany, chlorki). Mleko uważane jest za najlepsze źródło wapnia, dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek można pokryć 0,8l mleka krowiego. Zapotrzebowanie w magnez -2l mleka. Wystepuje w nim niedobór miedzi i żelaza ale jest to korzystne gdyż [...]
[...] i opuszki dwunastnicy zdarzają się bardzo często u sportowców i osób ciężej pracujących. Dzieje się tak, bo wysiłek fizyczny wymusza większe spalanie produktów i częstsze zapotrzebowanie na nowe, które nie zawsze podawane są w porę. Powoduje to u nich częstsze wydzielanie się soków trawiennych na pusty żołądek i niszczenie go nimi. Jeżeli [...]
[...] węglowodanów (4kcal/1gram) i tłuszczy (9kcal/1gram) zjedzenie X mniej kalorii niezależnie skąd one pochodzą powodować będzie utratę wagi a zjedzenie X kalorii wiecej ponad zapotrzebowanie energetyczne powodować będzie jej wzrost. Założenia takich diet ignorują wyniki badań mówiących o różnym wpływie białek, tłuszczy i węglowodanów na tempo [...]
[...] we krwi cholesterolu i tri-acylogliceroli, wykazują działanie hamujące rozwój nowotworów, osłabiają reakcje alergiczne i zapalne. Zwiększ ilość białka w diecie. Dobowe zapotrzebowanie na białko u dorosłego człowieka wynosi 1 g na kilogram masy ciała, u młodzieży i osób aktywnych zapotrzebowanie to jest wyższe - od 1,5 g do 3,5 g na [...]
[...] Jej wysoki poziom w mózgu i układzie nerwowym zapewnia odpowiednia podaż choliny, której najbogatszym źródłem w pożywieniu są:wątroba, żółtko jaja i kiełki pszenicy.Dzienne zapotrzebowanie na acetylocholinę wynosi ok. 300-400 mg, jednak w wyniku stresu, jaki często towarzyszy nam w codziennym życiu, podaż tego składnika powinna być zwiększona [...]
[...] Podstawą układania diety jest obliczenie zapotrzebowania kalorycznego, a oblicza się to w prosty sposób mianowicie: Mnożymy naszą wagę razy 24. Wynik to nasze podstawowe zapotrzebowanie kaloryczne. Następnie dokonuje się korekty w zależności od naszej aktywności fizycznej. Podstawowe zapotrzebowanie kaloryczne mnożymy przez: - 1.4-1.5 jeżeli [...]
[...] kalorii, a zwlaszcza w duzej objetosci jedzenia (ryze/kasze/makarony/mieso/chleb razowy/platki owsiane itd.) zawsze sprawia mi problem. Nawet jesli mam ledwo przekroczyc zapotrzebowanie dzienne. Czy powinienem zaczac od opcji mniejsze posilki + dodatki w formie nasion, pestek, suszonych owocow, plynow, czy od razu isc systemem normalnej diety [...]
Po pierwsze chciałbym się przywitać, bo to mój pierwszy post na forum. Planuję zmienić nawyki żywieniowe, oraz wziąć się za sport, bo moja bezmyślność doprowadziła mnie do tego, że przez ostatnie 3 lata przytyłem około 20kg :( Pewnie nie zwróciłbym na to uwagi, gdyby nie fakt, że ostatnio na boisku mój 130 kilogramowy kolega nie miał większych [...]
[...] treningu jak kwas mlekowy czy chociażby eliminacja wolnych rodników. Warzywa oraz owoce są ponadto źródłem wielu witamin i minerałów. Osoba trenująca siłowo ma wyższe zapotrzebowanie na energię oraz składniki odżywcze. Jedząc duże ilości warzyw pomożemy organizmowi w zwalczaniu wolnych rodników, dostarczymy duże ilości witamin i minerałów [...]
[...] i tłuszczy powinniśmy spożywać. Zakładając, że dieta low carb ukierunkowana jest na redukcję tkanki tłuszczowej przyjmijmy następujące wartości: - obliczamy dzienne zapotrzebowanie kaloryczne - podaż białka to 1,5-2g białka na 1kg masy ciała - podaż węglowodanów wynosi max 150g (w początkowym etapie max 30g) - reszta zapotrzebowania to [...]
[...] Protein Ultimate Protein jest wysokobiałkowym dodatkiem odżywczym przeznaczonym dla osób trenujących wyczynowo kulturystykę oraz inne dyscypliny sportu, u których wzrasta zapotrzebowanie na białko. Białko jest podstawowym materiałem budulcowym naszego organizmu - stanowi 90% masy mięśni. Bez odpowiedniej jego podaży nie można oczekiwać [...]
[...] W przypadku zawodników uprawiających dyscypliny, w których zawody trwają krócej wystarczające jest 5-6 posiłków dziennie. Energia Najważniejsze czynniki determinujące zapotrzebowanie energetyczne u zawodników sportów wytrzymałościowych to: masa ciała, wydatek energetyczny podczas treningu, częstotliwość startów (zawody) aktywność [...]
[...] (białka) są podstawową substancją budulcową (15 - 17%) ale mogą być również użytkowane jako źródło energii. Organizm powinien dostawać taką ilość protein, żeby pokryły zapotrzebowanie na odbudowę uszkodzonych tkanek. Jak i jakie białko w diecie? • Unikaj produktów konserwowanych. • Zapomnij o tłustym mięsie, wędlinach i serach [...]
[...] z pożywienia. Po przebudzeniu zaczynasz wykonywać różne czynności. Pójście do toalety to również jedna z tych czynności. Znaczy to znów to, że zwiększamy bezpośrednie zapotrzebowanie naszych organizmów na energię. Reasumując chodzi o rozkładanie większej ilości mięśni aby pokryć zapotrzebowanie na energię. Smutne, a prawdziwe. Dochodzimy [...]
[...] i opuszki dwunastnicy zdarzają się bardzo często u sportowców i osób ciężej pracujących. Dzieje się tak, bo wysiłek fizyczny wymusza większe spalanie produktów i częstsze zapotrzebowanie na nowe, które nie zawsze podawane są w porę. Powoduje to u nich częstsze wydzielanie się soków trawiennych na pusty żołądek i niszczenie go nimi. Jeżeli [...]
[...] te rozpoczęły trening kolarski, okazało się, że pomimo dopływu dostatecznej ilości energii te ilości białka były niedostateczne. Niektóre dane sugerują, że to zwiększone zapotrzebowanie na białko występuje tylko przez kilka pierwszych tygodni od rozpoczęcia treningu, (Lemon 1989 za Tood i wsp. 1984, Butterfield 1987), inne badania natomiast [...]
[...] kwasów tłuszczowych jest bezpieczna także dla dzieci i skutecznie obniża poziom „złego" cholesterolu LDL. Nie zaobserwowano ujemnego wpływu takiej diety na rozwój dziecka, a zapotrzebowanie na inne składniki było w pełni pokryte. Od dziś mamy powinny serwować swoim pociechom jajecznicę na „miękkiej" margarynie (beztransowej czyli o zawartości [...]
[...] sposób zwiększają poziom cukru we krwi). 3. Białko stanowi źródło materiału budulcowego dla mięśni. Dodatni bilans azotowy jest kluczem do przyrostu masy mięśni. Dzienne zapotrzebowanie na białko dla aktywnych kulturystów wynosi 1,8-2,0g na każdy kilogram masy ciała, co odpowiada w przybliżeniu 25-30% kalorii. 4. Tłuszcze są podobnie jak [...]